Újabb boszorkányság a blogon: napsütésből áramot!

Na persze, azt hittétek, hogy most valami varázsigékről lesz szó, mi? Hát el kell, hogy keserítselek benneteket: attól függetlenül, hogy csodával határosnak tartom a témát, ma már egyáltalán nem egyedi dologról van szó, ha azt mondom, hogy napsütésből áramot. Sőt mi több, egyenesen hétköznapinak mondható ez a téma is már – szerencsére. A napelemes rendszereknek köszönhetően semmi boszorkányság nincs már abban, hogy a háztartások akár teljesen önálló villamos ellátással rendelkezzenek. Az energia pedig talán a legfontosabb kincs az élelem mellett, amivel ma egy háztartás önellátó módon rendelkezhet. De vajon mennyibe kerül ez az önállóság?

Ha egy valamit megtanultam az egyetemen, az az, hogy egy ilyen kérdésre mindig az legyen a válaszom: az attól függ. De mitől? Hát leginkább attól, hogy a napelem rendszerek ár tekintetében éppen merre járnak. Hiszen, mint minden technikai berekben, a határ itt is a csillagos ég, ez nem is kérdés, az viszont sokkal inkább, hogy mi az a kezdő összeg, amiért már boldog tulajdonosai lehetünk egy napelemes rendszernek? Először is tudnunk kell ehhez, hogy milyen állapotban van az ingatlan, amire szeretnénk telepíteni ezt a rendszert. Ha ideálisak a körülmények, akkor nincs semmi gond, hiszen nem kell azon törni a fejünket, hogy jaj, mégis miből újítsuk fel a teljes tetőszerkezetet, vagy hogy jaj, mégis miből húzassuk újra a teljes villamos hálózatot az épületben. Sokkal kevésbé idilli a helyzet, hogyha ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznunk kell, hiszen milliós nagyságrendben tudják megdobni a felújításra fordítandó összeget, csúnyábban fogalmazva egész számú többszöröse is lehet akár a befektetendő összeg abban az esetben, ha a tetőszerkezetbe, vagy a ház villamos rendszerébe is bele kell nyúlni. Szóval ha ezekkel a járulékos eshetőségekkel minden a legnagyobb rendben, akkor tessék szépen örülni, mint majom a farkának, mert egy csomót spóroltunk!

Térjünk vissza oda, hogy napelem rendszerek ára. Jó volna egy minden helyzetre általánosan használható napelem árkalkulátor, azonban annyi féle aspektusa van ennek a tervezésnek, hogy nem lehet megmondani egy algoritmus alapján, hogy mi mennyibe kerül. Minden eset egyedi tervezést igényel, hiszen más teljesítményre lehet szükség, más mennyiségű napelemre, ahogyan más lehet a tartószerkezetek elhelyezése is, a tető dőlésszögéből is adódhatnak különbségek, tehát lényeg a lényeg, nincs egy általános séma, ami alapján konkrét összegeket lehet kapni. Megbecsülni lehet ránézésre, de a tényleges értékeket csak a tervezés után kaphatjuk kézhez. Tehát szerintem érdemes minél több információs oldalon tájékozódni, mint pl. a napelemesrendszerek.info-n és ha az érdeklődésünk továbbra is fennáll a témával kapcsolatban, akkor tanácsos felkeresni őket (Pentele Solar) személyesen (e-mailben, telefonon, vagy a weboldalon található formula kitöltésével) és megvárni, amíg részletes tájékoztatást adnak a témában ők, mint hozzáértők.