Ez biztos boszorkányság

Nagymamám mindig azt mondta, ha valami olyat látott, amelyet nem tudott megmagyarázni észérvekkel, hogy ez boszorkányság. Kicsiként mindig jót nevettem rajta, az egyik legpoénosabb megszólalásának találtam. Például, amikor farsang volt a suliban, én boszorkánynak öltöztem. Természetesen a nagyi vette az adást, és amikor meglátott, csak ennyit tudott mondani: annyira gyönyörű az unokám, hogy biztos boszorkányság van a dologban.

Emlékszem az első ilyenre, amikor én is használtam ezt a kifejezést. Amikor pályakezdőként leszerződtem az első munkahelyemre, akkor a munkám típusából eredően kaptam egy munkahelyi autót. Azonban mielőtt használatba vettem, egy széleskörű tájékoztatásban részesültem, hogy mit is jelent a céges autó lízing. Első körben megmutatták nekem a flottakezeles.hu weboldalát, és azon belül részletesen olvashattam a nyílt végű pénzügyi lízing kockázatáról.

Ha egy cégnek autóra van szüksége, akkor két nagy csoport közül választhat, és ezen belül is három lehetőség áll a rendelkezésére. Az első az operatív lízing, más néven tartós bérlet, amellyel a FlOTTAUTO Lízing is foglalkozik. Ebben az esetben a gépkocsi tulajdonjoga a lízingbeadóé marad a szerződés végén. A másik eset a zárt végű pénzügyi lízing. Itt a szerződés megkötésekor meghatározott, hogy az autó tulajdonjoga a végén a lízingbevevőhöz kerül. A harmadik opció lesz a nyílt végű pénzügyi lízing, mely során a szerződés végén a lízingbevevőnek többek között elővásárlói és vevőkijelölési joga van, azaz nincs előre meghatározva, hogy pontosan kié lesz a kocsi tulajdonjoga.

Mindhárom eshetőség teljesen hivatalos és legális. Azonban az utolsónál érdemes elolvasni a részleteket, hiszen az felvet néhány kérdést az adózás kapcsán.

A nyílt végű pénzügyi lízingnek megvannak a maga előnyei. A zárt végű lízing termékbeszerzésnek minősül, az előbbi pedig szolgáltatásnak, így az áfa levonható a havidíjból. Ebben a szerződésben van lehetőség arra az operatív lízinggel szemben, hogy az autó a lízingbevevőhöz kerüljön. Míg az operatív lízingnél egy várható piaci értékkel számolunk az autó maradványértékének megállapításakor, addig a nyílt végűnél egy képzett értékről beszélünk, ami akár a beszerzési érték 15-20%-át is kiteheti.

Ha esetleg mindez nem lenne érthető, az oldalon röviden összefoglalják, hogy pontosan mit is jelent. Azaz, ha egy cég autót lízingel, a havidíjak után az áfa levonható, és a végén a piaci ár töredékéért is hozzájuthat a gépjárműhöz.

céges autó lízing

Fontos azonban azt megjegyezni, hogy az áfát csak annak arányában lehet visszaigényelni, hogy mennyit használtuk az autót a cég céljaihoz. Mindezt egy pontosan vezetett útvonal nyilvántartás alapján lehet meghatározni.

A szerződés végén három lehetőség áll előttünk. Elsősorban hagyjuk az autót, hogy a lízingbeadó tulajdonában maradjon. Vagy lízingbevevőként megvesszük az autót a már korábban említett képzett , a piaci értéknél akár jóval alacsonyabb értékben, de akár kijelölhetünk egy harmadik felet, aki hasonló feltételek mellett megvásárolja a kocsit.

Fontos arra figyelni, hogy a termék, áru szolgáltatás csak piaci áron cserélhet gazdát. Ez egy általános igazság, amelyet a NAV szeret betartani, amely a nyílt végű pénzügyi lízingnél bizonyos esetben sérül, és ez akár rengeteg be nem látható következményekkel is járhat.

Mint kiderült, a FLOTTAUTO Lízing nem foglalkozik eme típussal, hiszen egyrészt engedéllyel bíró hitelintézet kell ehhez, illetve szeretnék minél kevesebb kockázatnak kitenni az ügyfeleket.

Mondanom sem kell, amikor kimondtam azt a szót, hogy céges autó lízing, a boszorkányság is társult mellé. És nem azért, mert ez egy rossz dolog, sőt pontosan az ellentétje. Én sem tudtam észérvekkel megmagyarázni hirtelen ezt a végtelenül komoly és felépített szolgáltatást, mint a nagymamám akkoriban. Le a kalappal a megmutatott weboldal felé, hogy mennyire pontosan, szakszerűen leírnak mindent azoknak is, akik nem értenek hozzá.