Az idei halloween a tárhely bérlés körül forgott

Gyerekkorom óta imádok minden olyan alkalmat, amikor igazán magam lehetek, vagyis magamra ölthetem a kedvenc boszorkányos jelmezemet és riogathatom az embereket magam körül. Na persze, már kislányként is megkaptam apukámtól, hogy milyen egy kis boszi vagyok, hogy állandóan valami turpisságon jár az eszem. És tényleg, valahogy az a természetesen, hogy rosszban sántikálok és az a rendellenes, ha éppen semmi csalafintaságon nem jár az eszem. Mindig cserfes gyerek voltam és ezen mondjuk nem segített, hogy csupa olyan szakkörre járattak a szüleim, ami ezt csak megerősítette bennem, mint mondjuk a színjátszó kör, a kórus, vagy a tánc.

Szóval meglehetősen hamar elég rendesen megalapozták bennem a boszorkányságot. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, a dolog minden csínját-bínját kitanultam. Minden olyan apróságot magamra szedtem, ami furmányosabbá és ördögibbé tett a mindennapokban. Megtanultam minden praktikát, receptet, öltözködést, viselkedést. Na persze, most már abszolút az átvitt értelemben beszélek csak boszorkányságról, nehogy azt higgyétek, hogy mindenféle bájitalokat kotyvasztok otthon a konyhában! Bár sokszor láttam ilyen meséket, úgyhogy valószínűleg jól menne a dolog, de jobb szeretek más finomságokat készíteni a konyhában, vagy akár a bográcson a kertben.

A halloween – mindenszentek – hálaadás hármas ünnepkor ételeit például kimondottam szeretem – enni és elkészíteni is. Legyen szó bármilyen kísértetes süteményről, póktortáról, szellem muffinról, tökös ínyencségekről, vagy akár pulykáról, nálam nyerő a dolog. Finom, különleges, ünnepi. Némelyik évben volt olyan is persze, hogy a halloween-i menüsort tényleg beöltözve készítettem el a családnak. Ugyan hozzánk nem szoktak bekopogni a gyerekek, hogy csokit, vagy csalunk, szerintem ez a szokás itthon még nem honosodott meg, a famíliával ettől függetlenül szeretünk jól mulatni és megteremteni magunknak ezt a boszorkányos – kísértetes környezetet. Ebben a vírusos időszakban meg aztán pláne sőt kellenes ezek az apró vidámságok, amik elűzik a rosszkedvet és betegségeket is.

Idén azonban nem csak a konyhában kellett boszorkánykodni, hanem az interneten is. Ugyanis tárhelyre volt szükség a testvérem új vállalkozásához. Arról van szó, hogy ahhoz, hogy egy weblapot üzemeltetni lehessen, először szerezni kell egy olyan “virtuális tárolót”, ahol annak a honlapnak a tartalmai elférnek és elhelyezhetők. Abban, hogy mennyire működik egy honlap megbízhatóan és gyorsan, kulcsszerepe van a tárhely szolgáltatásnak, ezért egyáltalán nem mindegy, kire bízzuk ezt a feladatot.

Szerencsére nem vagyok teljesen elveszett a témában, mert már volt ilyesmire szükségem. Akkor a RackForest-et hívtuk segítségül, ezért most is őket tanácsoltam a testvéremnek, ő meg elfogadta az ajánlást. Ők egy olyan budapesti székhelyű cég, akik többek között magas színvonalú tárhely szolgáltatással is foglalkoznak, de persze minden más is ott van a palettán náluk, amihez ugyanúgy szerverekre van szükség. Ha gondoljátok nézzetek körül náluk, itt mindent megtaláltok tárhely szolgáltatásról és minden másról.

Különböző csomagajánlatokban lehet hozzájutni a tárhelyhez, az azonban mindegyik esetben elmondható, hogy rendkívül gyors és hatékonyan dolgozó ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, valamint komoly tapasztalattal rendelkező rendszergazdák gondoskodnak arról, hogy minden úgy működjön, ahogy kell neki. A szervereken cPanel kezelőfelületet használnak, a tárhelyek stabilitásáért pedig a CloudLinux felel. Minden tárhely SSD, ami igazából annyit tesz, hogy rendkívül gyors, amin az Intel Xeon E processzorok még dobnak egy lapáttal. Szóval ha a környezetet tekintjük, mind személyi, mind pedig technikai oldalról, minden adott ahhoz, hogy zökkenőmentesen és szupergyorsan pörögjenek ezek a szerverek. Ezért is ajánlottam őket én is, többek között.

A másik nagy előny, ami miatt érdemes a RackForest mellett letenni a voksot, az a barátságos árazás. Nem tudom, mennyire vagytok járatosak a témában, de mikor először kellett keresnem ilyen tárhelyet, akkor azért alaposan körülnéztem a piacon és nem véletlenül kötöttem ki a srácok által kínált megoldásnál.

Ahogy már korábban is említettem, tárhely csomagok közül lehet választani, annak megfelelően, hogy értelemszerűen mennyi adatot szeretnénk felküldeni az “éterbe” (persze csak képletesen). Első olvasásra egy kezdő vállalkozó számára talán nem sokat mond az, hogy 1 GB SSD, vagy hogy 4 GB SSD, hiszen aki nem dolgozik nap, mint nap ilyen környezetben, az nem feltétlenül kell, hogy tudja, hogy mennyi helyet eszik meg mondjuk egy 10 termékes webshop. Ezért jó, hogy a már korábban linkelt oldalán alján lehet találni egy kis segédletet arra az esetre, ha bizonytalanok lennénk arra vonatkozólag, hogy mégis mekkora csomagra van szükségünk.

Ha például most készülünk indítani egy webáruházat, néhány termékkel és pár egyszerűbb bemutatkozóoldallal, ami nincs teleszórva indokolatlan, nagy felbontású képekkel, animált tartalommal és hasonló tárhely zabáló finomságokkal, akkor bőven elég lehet az SSD Four fantázianévre hallgató csomag, amit nagyjából napi 1000 látogatóig ajánlanak. Ez igazából tökéletes nekünk, ebben benne van a 4 GB tárhely, 10 db hozzáadható domain lehetőség (erre mondjuk pont nem lesz szükségünk), az SSL tanúsítványt is ingyenes lehet aktiválni, valamint a levelezésre is korlátlan lehetőségünk nyílik, hogyha ezt a csomagot rendeljük meg. Ezeket a szolgáltatásokat általában évekre szokás megrendelni, éppen ezért itt is éves díj van, ami az SSD Four csomag esetében 8 900 Ft + ÁFA. Ez egy meglehetősen alap pakknak számít, a második legolcsóbb opció, de egy induló vállalkozáshoz tökéletesen elég, aztán hogyha bejön az üzlet és nő a forgalom, akkor simán lehet komolyabb csomagra váltani.

Ha már több termék forogna a rendszerben, akkor ott van például az SSD Thirty, aminek a nevéből is egészen könnyű kitalálni, hogy 30 GB tárhelyet lehet vele bérelni. Ez már elég lehet arra, hogy egy kimondottan széles termékpalettával rendelkező webshop fusson rajta, vagy olyan bemutatkozó honlap legyen rajta, ami sok képes és videós tartalom van elhelyezve és mindezek igen nagy felbontásúak. Ha pedig ennél is nagyobbra nő a cég (adja az ég), akkor ott van mindenféle kimondottan üzleti csomag a nagy megrendelőknek. Mindez 3800 Ft + ÁFA/év és 17 600 Ft + ÁFA/hó értékkategóriák között.

Ha pedig csak levelezésre volna szükség, de magára a honlapra nem, akkor sincsen feleslegesen kidobott pénz, mert ajánlanak kimondottan csak levelezési csomagot is, havonta 1390 Ft + ÁFÁ díjért cserébe. Egy szóval tehát leginkább mindent meg lehet kapni náluk, amire csak szüksége lehet az embernek a témában.

Hogyha például egyszerre volna szükségem tárhely szolgáltatásra és mellette bármi másra a tevékenységi körükből, akkor biztosan megkeresném őket telefonon, hátha tudnak valamilyen személyre szabott ajánlatot adni. Mert egyébként még az is a hatalmas előnyük, hogy a megrendelést követően akár már rögtön lehet is használni a tárhelyet és feltölteni rá a kívánt tartalmakat, nincsenek feleslegesen elvesztegetett, várakozással töltött napok vagy órák. Ráadásképpen pedig 5 napig ingyenes lehet tesztelni a szolgáltatást, hogy tényleg minden úgy működik-e, ahogy azt a megrendelő elképzelte. Minden valóban olyan gyors és gördülékeny-e, mint ahogy az a honlapon le van írva és tényleg minden annyira könnyen megy-e, mint ahogy azt a megrendelő elképzeli. Szerintem az, hogy ezt a lehetőséget felajánlják már önmagában garanciát jelent a minőségre. De persze az én bizalmamat már a korábbi megrendelésnél megnyerték. Meg ez a név… RackForest… van benne valami ősi, valami nagyon boszis.

Szóval az idei ünnep egyszerűen csak úgy zárult, hogy megrendeltük a tárhelyet és elkezdtük rá feltöltögetni a megfelelő tartalmakat. Induljon hát a mulatság!

tárhely