Miért kértem árajánlatot egy napelemes rendszerre?

Van egy olyan kis hobbim, hogy nagyjából évente, elmegyek jósnőhöz. Ismerek egy hölgyet, akihez már évek óta járok. Nagyon kedves és nagyon aranyos. Nem szokott kertelni, ha valami rosszat lát a kártyalapokon, tehát abban már biztos vagyok, hogy nem azért fizetem, hogy mindig csak szépet és jót mondjon. Pont egy hete ejtettük meg az éves szeánszunkat. A hölgy egy szép családi házban lakik, viszont az elmúlt 1 évhez képest egy igazán szembetűnő változásra lettem figyelmes.

A jól ismert háztetőt óriási napelem panelek fedték le. Kiderült, hogy már fél éve megújuló energiát használnak. Először, a napelemrendszer.info oldalon kezdett el komolyabban utána olvasni a témának. Hosszas gondolkodás után pedig kért egy árajánlatot, utána pedig csak sodródott az árral. Azt mondta, nagyon elégedett és örül, hogy meghozta ezt a döntés. Beszélgettünk még egy kicsit a napelemekről, ezzel pedig elültette a bogarat a fülembe, ezért otthon én is felmentem az említett weboldalra.

Mi adja a napelem rendszer esszenciáját?

Órákon keresztül csak böngésztem és rengeteg információt szívtam magamba. Megtudtam, hogy egy ilyen rendszer egyik legfontosabb alkotó eleme az, a napelemes inverter. Feladata abban rejlik, hogy a cellák által generált egyenáramot, váltóárammá alakítsa át. Ugyanis, ha ez nem történik meg, akkor az energiát nem tudjuk felhasználni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű invertert válasszunk, hiszen, ha ez nem szuperál rendeltetésszerűen, akkor borulhat nagyjából minden. Rendszer meghibásodásokkal kell megküzdeni és akár még túlfeszültség is kialakulhat.

Egy ilyen napelem rendszernek vannak olyan működési részei, ami kemény fizika, ezért jobb, ha csak elfogadjuk, és nem próbálunk választ keresni a miértekre. De az alapkoncepciót egyáltalán nem kihívás megérteni. A napfény általi sugárzást a cellák elnyelik és szabad elektronokat generálnak. Ilyenkor jön az inverter szerepe, az előbb említett feladatkörrel. Mindettől függetlenül, érdemes megfelelő szakemberekkel konzultálni, ahogy a jósnőm is tette, mert ha napelem rendszert veszünk, akkor azt általában 20-25 évre vesszük. A Pentele Solar kivitelező cég nagyon megbízható és profi csapat. Mindenük a minőségi munkavégzés és a minőségi termékek használata.

Az inverterek királya

Az egyik legkiválóbb napelemes inverter, az német csúcsteljesítményű SMA inverter. A magas színvonalat pedig leginkább hosszú évekre szóló jótállás bizonyítja. Ugyanis, ha ez a szerkezet az első 5 évben meghibásodik, akkor azonnal kicserélik, legyen szó bármilyen problémáról. A garancia pedig 10-15 évre is meghosszabbítható. A gyártó garanciát vállal arra, hogy ez alatt a 15 év alatt a működés kifogástalan lesz. Ilyenkor tulajdonképpen egyetlen alkatrész az, ami tönkre mehet. Ez az úgynevezett varisztor, ami azért van, hogy megvédje az invertert és az egész napelem rendszert például a villámcsapásoktól és az egyéb légkörben történő energia csúcsoktól. Hozzáteszem, hogy az, hogy a garancia csak 15 évre szól, nem törvényszerű, hogy utána el is fog romlani, ez csupán jelzés értékű. Ha pedig ez a kis részecske mégis feladná a szolgálatot, akkor sem az egész inverter kell cserélni, hanem csak a varisztort. Ez pedig 10-15 ezer forintnál nem jelent nagyobb költséget. Szerintem ennyi simán belefér mindenkinek, tekintve, hogy egy hétvégi bevásárlás is sokkal többe kerül már manapság.

A napelemes inverterek két fő csoportja

A napelemes invertereket pedig két csoportba lehet sorolni. Vannak olyanok, amik a megtermelt többlet energiát visszatáplálják a hálózatra, és vannak olyanok, ami egy akkumulátorra. Az előbbit hálózatra visszatápláló inverternek, míg az utóbbit sziget üzemű rendszereknek hívjuk. Lényegi különbségük még annyi, a működésen kívül, hogy a visszatápláló rendszer továbbra is kapcsolatban marad az áramszolgáltatóval, a sziget üzemű pedig nem.  

Annyira megtetszett ez az egész napelemes dolog, hogy kértem egy árajánlatot én is. Mégis mi veszteni valóm lehet?