Ez boszorkányság!

A középkorban nagyon rossz sorsa volt a “boszorkányoknak”. Szinte bárkit boszorkánynak kiálthattak ki, elég volt hozzá akár az is, ha szokatlan színű volt a haja. Bárkit, aki eltért az átlagostól, fenyegetett az a veszély, hogy boszorkányként bélyegzik meg. Vannak egész népcsoportok is, amelyeket boszorkánynak tartottak; sőt, nem csak a középkorban, hanem jóval később is. Ilyenek például a északon, négy ország területén élő számik. Őket egész egyszerűen nomád, a többi nép számára “vad” életmódjuk miatt nevezték boszorkányoknak. És azért is, mert nem lehetett őket olyan könnyen megtéríteni, túlságosan ragaszkodtak az ősi természeti vallásukhoz. Egészen az 1960-as évekig elnyomásban éltek, és még most is vannak előítéletek az irányukba.

Napjainkban már szerencsére nem kell attól tartanunk, hogy boszorkányoknak tartanak minket, és a vallásunkat is többnyire szabadon választhatjuk meg. Nem fognak elítélni, ha az átlagostól eltérően nézünk ki, vagy másféle életmódot folytatunk. Ma már csak viccesen mondjuk valakire, hogy boszorkány, vagy boszorkányságokat csinál… A legjobb barátnőm például gyakran ugrat ezzel, amikor éppen otthon készítek valamit – gyertyákat, szappanokat, testápolókat és egyéb kozmetikai termékeket szoktam gyártani. Eleinte csak hobbi volt, de mára már nagy mennyiségben is készítek ilyesmit.

Annak idején a Pipere Porta elnevezésű weboldalnak köszönhetően kezdtem bele ebbe az elfoglaltságba. Eleinte illatok után kutattam az interneten, szerettem volna beszerezni néhány új illóolajat. Eközben találtam rá a weboldalra. Nézelődni kezdtem rajta, és nagy örömömre illatok egész tárháza volt itt elérhető. Nem is számítottam arra, hogy ennyire sok mindent találok majd egy helyen. Az “Illatok, aromák” címre kattintva láttam, hogy kategóriák szerint is külön vannak válogatva a különböző típusú illatolajok. Voltak kozmetikai termékekbe és ajakírbe valók, valamint 100%-os tisztaságú és természetes, ellenőrzött változatok. Egy külön csoportban megtaláltam az allergén menteseket, aminek különösen megörültem, mert többféle allergiám is van, melyek miatt korábban sokszor nehezen találtam magamnak megfelelő kozmetikai termékeket. Voltak még itt férfi illatok, karácsonyi illatok, virág és gyümölcs illatú olajok is.

A honlap gyorsan felkeltette az érdeklődésemet, és a többi kategóriát is megnéztem rajta. Mivel mindig nagyon szerettem az illatosított dolgokat, először a “parfüm és lakás illatosító készítéséhez” elnevezésű termékcsoportot nyitottam meg. Innen máris rendeltem magamnak diffúzor készítésére alkalmas folyadékot és pálcákat. Ám ez még csak a kezdet volt! Nemsokára a kozmetikai termékek előállításához szükséges oldalakra tévedtem. Érzékeny bőröm és allergiáim miatt sokszor gondoltam már arra, hogy meg kellene próbálkoznom saját magamnak elkészíteni ezeket, de sosem tudtam hogyan foghatnék hozzá. Az sem volt egy utolsó szempont, hogy ezáltal a tömeggyártást is csökkenthetem, és hozzájárulhatok a környezetvédelemhez, ami szintén fontos szerepet tölt be az életemben.

Találtam hozzávalókat és magyarázó videókat, valamint blog cikkeket szappanhoz, testápolóhoz, fürdőbombához, krémekhez, és még gyertyákhoz is. Az oktatóvideók sokat segítettek az első alkalmak során, a blog bejegyzések pedig szintén nagyon érthető magyarázatokat nyújtottak, gyakran képekkel alátámasztva. A termékek díszítéséhez és illatosításához is mindent megtaláltam itt. Például szárított virágokat, glittereket, színezőket, és természetesen a már korábban említett illatokat. Ezek közül is többhöz tartozott magyarázó bejegyzés és videó. Az egyik cikkből például megtudhattam, hogy melyik színező mire való.

A rendelés is rendkívül egyszerűen ment. Könnyen kiválaszthattam a feltüntetett szállító cégek közül a nekem legmegfelelőbbet. Mindegyiknél világosan látható volt a szállítás költsége, és még bemutató szöveg is tartozott hozzájuk. A weboldalnak saját boltja is van Budapesten, itt személyesen lehet átvenni a rendeléseket.

Hamar szenvedélyemmé vált a kozmetikai termékek és gyertyák készítése. Azóta már eladásra is gyártok nagyobb mennyiségben. Bárkinek, akinek kedve van kipróbálni a “boszorkányságot”, szívesen ajánlom a Pipere Porta honlapját. Kezdőknek is kitűnő lehet, mert minden alapanyagot beszerezhetünk itt a termékekhez, és még hasznos elkészítési bemutatókat is nézhetünk rajta.