Energetikai tanúsítvány egy nap alatt? Boszorkányság vagy valóság?

Függetlenül attól, hogy valaki hisz-e a mágiában, vagy sem, azt bizony meg kell hagyni, hogy vannak az életben már-már csodával határos dolgok. Például amikor a megfelelő járatokat késsük le, vagy amikor lemaradunk valamiről, ami először elkeserít, de utóbb kiderül, hogy mekkora szerencsénk volt. Vagy ha épp az ölünkbe pottyan egy óriási lehetőség a semmiből. Azt hiszem, sokáig lehetne ezt taglalni és mindenki meg tudná találni benne azt a mozzanatot, ami már vele is megtörtént.

Na de mit szóltok ahhoz, ha valami, ami komoly előkészületeket, helyszíni felmérést, bonyolult kalkulációkat és sok-sok papírmunkát igényel véghezvihető egyetlen nap alatt? Vajon boszorkányság, vagy egyszerűen csak ennyire felgyorsult a világ?

Az e-tanusitas.eu-nál pontosan ez történik az energetikai tanúsítványokat illetően. Ezeket a dokumentumokat, amik arra szolgálnak, hogy egy ingatlan energetikai állapotát jellemezzék egy egyszerű, 12 fokú skálára történő besorolással, ugyanis már akár 12-24 óra alatt elkészítik a megrendelők számára. Na de miért van vagy lehet erre szükség? Ennek egyszerű oka van. Jó néhány év eltelt már, mióta kötelezővé tették az újépítésű ingatlanok esetében, majd nem sokkal rá minden más épület esetében is, hogy akkor lehet őket értékesíteni, hogy rendelkeznek energetikai tanúsítvánnyal. Erre azért van szükség, hogy kétség nélkül, pontosan látható legyen, hogy az adott ház vagy lakás mennyire üzemeltethető energiahatékony módon, vagyis mennyire gazdaságos a fenntartása. Azonban ez nem mindenki számára ismeretes és hogyha az ingatlant kínáló fél nincs tisztában ezzel a kötelezettségével és nem is veszi igénybe valamilyen közvetítő iroda segítségét, akkor könnyen szembesülhet ezzel a hiányosságnál az ügyvédnél. Az viszont meglehetősen drága mulatság, hogy pusztán ezért járogasson valaki ellenjegyeztetni egy szerződést. Viszont ezzel a rendkívül gyors munkamóddal megoldható, hogy akár 12 órán belül megkapja a megrendelő azt a kódszámot, ami ahhoz kell, hogy a szerződés megszülethessen. Ez az elsődleges, a tényleges fizikai dokumentumot később is lehet csatolni az iratokhoz. Tehát azok, akik beleesnek a tudatlanság hibájába, nagyon hálásak szoktak lenni ezért a villámgyors segítségért.

Jön a következő logikus kérdés: hogyan lehetséges ilyen gyorsan dolgozni? Az Ecoteam erre is kitér a honlapján. Általánosságban elmondható, hogy itthon egy-egy területre specializálódnak a hasonló szolgáltatásokat nyújtó cégek, azonban az e-tanusitas.eu-nál az a titok nyitja, hogy az egész országban jelen vannak a területi szakértőiknek köszönhetően. Ezek a szakemberek rendkívül gyorsan tudnak reagálni egy-egy megkeresésre és a gyors helyszíni felmérésnek köszönhetően hamar meg tudják küldeni a szükséges adatokat az irodának, ahol egy másik kolléga elvégzi a besoroláshoz kellő számításokat és már ki is állítják az energetikai tanúsítvány virtuális formáját. Ezen van ugye a szerződéskötéshez szükséges kód, tehát ennyi már elég ahhoz, hogy kihúzza az eladót a csávából. A rákövetkező napon pedig már a fizikai dokumentum is a megrendelő kezében landolhat, hisz a futár tétlenkedés nélkül házhoz is viszi.

Nos, számomra valami ilyesmit jelent 21. századi módon szolgáltatást nyújtani, mint amit az e-tanusitas.eu-nál csinálnak.