Egy csapatépítő program önmagában nem boszorkányság

A boszorkányoknak mindig is hatalmas irodalma volt, számtalan mesében megjelennek és rengeteg történet szereplői. Ezeknek a legendáknak általában van igazságalapja is, de sok torzítás került bele a történetekbe utólag. A mai napig őrzik szólások és szókapcsolatok a boszorkányok elmékét, gondoljunk csak a máglyára való kifejezésre, ami még a középkori boszorkányégetéseket idézi fel. A boszorkányok a tündérmesék gonosz alakjai, akik vagy a főszereplő mostohái vagy segítik az útja során a szíve választottjáért harcoló hőst, esetleg hátráltatják a boldog végkifejletet. A gyerekek általában félni szoktak a banyáktól, negatív megítélésük van még manapság is. Egyfajta misztikus légkör övezte őket, ami inkább félelmet és esetleg csodálatot váltott ki az emberekből, mint rajongást.

A boszorkányság szó is megőrizte a vasorrú bábák emlékét, sokszor használjuk még a nehéz, megoldhatatlannak tűnő vagy bonyolult dolgokra. Sajnos sok ilyen boszorkányság van a mindennapjainkban, de szerencsére a csapatépítő tréning szervezése nem tartozik ezek közé. Ha egy cég csapatépítő napot vagy esetleg hétvégét szeretne szervezni a dolgozóinak, nem kell hozzá fekete macska vagy az ördög hajszála, hogy megvalósulhasson az ötlet; bőven elegendő felkeresni egy csapatépítő programok szervezésével foglalkozó céget és már meg is van oldva minden probléma.

Ha csapatépítés, akkor Professzionális csapatépítés a Balatonon – balatonpro.hu. Többféle program van kínálatban, amikből kedvére válogathat mindenki. Ha a versengésre, versenyre és kisebb csapatok harcára van kihegyezve a tréning, akkor érdemes kipróbálni a vitorlás versenyt, ami előtt természetes kapnak a résztvevők egy alapoktatást, hogy hogyan tudnak haladni a hajóval. A SUP verseny is jó program lehet, de ehhez már egy kicsit több ügyesség kell és itt nem annyira tudnak összefogni a résztvevők, inkább az egyéni ügyességre és teljesítményre megy ki a játék. A kalandvágyók nagy örömére a kettőt lehet ötvözni is, úgyhogy egy tartalmas, sportos nap lehet a csapatépítő tréning, vagy esetleg egy többnapos szórakozás. Ha valaki időhiány vagy az anyagi keret szűke miatt csak valami gyorsabb és egyszerűbb vízi sportot próbálna ki, a SUP önmagában is jól működhet. A résztvevők evezhetnek a saját deszkájukon, tehetnek kisebb túrákat is, de az is nagyon élvezetes tud lenni, ha csak szabadon strandolhatnak és kötetlenül próbálkozhatnak a szörfdeszkához hasonló tutajon állva.

Teljesen érthető, ha egy cég nem szeretne sportnapot csinálni a csapatépítő tréningből és inkább a munkatársak személyes kapcsolatépítésére és a kikapcsolódásra helyezné a hangsúlyt. A csomagok személyre szabhatósága teret enged az egyéni kéréseknek, bizonyos mértékig variálhatók a programok. Nagyobb létszám vagy igény esetén megoldható, hogy nem kisebb csapatokba osztva versenyeznek a vitorlás hajókkal a résztvevők, hanem egy nagyobb hajón élvezik a Balaton csodálatos panorámáját, miközben jókat beszélgetnek és a kirándulás szünetében elköltenek egy mennyei ebédet a túlparton. Ha még ez sem elég a kulináris élvezeteket keresőknek, a hajókirándulást borkóstolóval is egybe lehet kötni; nem is kell ennél több, mint egy ringatózó vitorlás a Balatonon, jóféle borok és az ezerszínű naplemente.

Természetesen nem árt előre eltervezni a dolgokat, de minden esetben vannak tényezők, amikre nincsen befolyása a szervezőknek, akármennyire is felkészültek. Ilyen változó a programban az időjárás, amit ugyan meg lehet nézni előre, hogy a meteorológusok mit jósolnak, de teljesen biztosak csak az adott pillanatban lehetünk benne. Egy balatoni vitorlázás pedig elég snassz úgy, hogy közben szakad az eső, lehűl a levegő és nem látni semmit a párától. Meg lehet beszélni esőnapot a csapatépítő időpontját illetően, de arra is van lehetőség, ha valaki nem szeretne visszamenni egy következő alkalommal, hanem inkább megtartaná a programokat. Ilyen esetekre készülnek a szervezők beltéri játékokkal és játékos feladatokkal, amik garantáltan jó hangulatot teremtenek és a foglalkozás eléri majd a célját. Egy szép, napos hétköznap pedig vissza lehet látogatni a Balatonhoz, hogy ne maradjon el a beígért vitorlázás vagy strandolás sem.