A napelem ma már nem boszorkányság

Gyakran elmélázom azon, hogy ha a régi korok emberei – leginkább a kora középkorból – látnák, hogy hol tart most a világ, mit szólnának? Vajon inkább megijednének és azt hinnék, hogy a világot ellepték a boszorkányok és fejvesztve menekülnének, vagy pedig csak rácsodálkoznának dolgokra. Nem tudom, de az egészen biztos, hogy sokkot kapnának, de valószínűleg mi is. Mindenesetre szerintem érdekes ilyenekbe belegondolni, mert ezáltal azt is fel tudjuk mérni – mert azért nem gondolunk erre mindennap – hogy tényleg milyen komoly fejlődéseke ment keresztül minden. Ott vannak például a napelemek. Persze a napot régen is használták például tájékozódásra, de ki gondolta volna, hogy egyszer majd áramot is annak a segítségével tudunk termelni?

Az egyik ismerősömnek például nemrég született meg a gyereke és azóta teljesen ráállt a környezetvédelemre és a környezettudatosságra. Olyannyira, hogy nem tudja elengedni a napelem gondolatát.

Talált egy weboldalt, amin tájékozódott kicsit a témában, és megtudta, hogy egy jól felépített napelemes rendszer teljes mértékben elláthatja az egész ingatlant a kellő mennyiségű árammal, ami azt is jelenti egyben, hogy nem kell villanyszámlát fizetni.

Utána is olvasott a napelempalyazatok.hu weboldalán, hogy milyen lehetőségei lehetnek, mert csak annyit hallott, hogy van már állami támogatás napelemre is. És valóban: létezik állami támogatás magánszemélyek számára, amit igazából bárki igénybe vehet, akár még lakásszövetkezetek és társasházak is.

Ez a magánszemélyek számára szóló állami támogatás napelemekre egy, a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott és náluk igényelhető hitellehetőség. Persze az ismerősöm egyből dobta is volna ki a gépét az ablakon, hogy ez nem támogatás, de aztán rájött, hogy az: hiszen ez a hitel rendkívül kedvező, mert minden 0%-os, vagyis pontosabban a hitel és a THM is.

Mesélte, hogy ezt nem csak napelemekre lehet felhasználni, hanem többek között a nyílászárók kicserélésére is – ami szintúgy egy drága mulatság -, de szigetelésre is igényelni lehet. Igazából ezek is akárcsak a napelem, korszerűsítik az adott ingatlant, mert egy régi ablakon például könnyen ki tud menni a meleg, ha nem zár rendesen, ami pedig növelheti a számlát is, tehát, ha szigorúan vesszük, ezáltal is fennáll a spórolási lehetőség a jövőben.

Szóval teljes mellszélességgel elhatározta magát, különösen így, hogy van állami támogatás napelemre, és a kivitelezéshez is a Pentele Solar Kft-t. választotta – ehhez a céghez tartozik egyébként a fentebb említett weboldal is. A honlapon van lehetőség árajánlatkérésére is, amit egy egyszerű, rövid űrlap kitöltésével lehet megtenni, és a cég, amint tudja, felveszi a potenciális ügyféllel a kapcsolatot.

Meg kell adni az ajánlatkérésnél, hogy az érintett háztartás mennyi áramot fogyaszt – forintban is meg lehet adni a mértékét, ha az egyszerűbb -, és így már egy előzetes árajánlatot is kaphatunk a visszahíváskor.

Egyébként az ismerősöm azt is mondta, hogy elképesztő sok napelemes rendszert telepített már a Pentele Solar Kft., és ez sem éppen utolsó szempont volt, amikor őket választotta. Hiszen igen, mellettük döntött, bár árajánlatot még nem kért, mert a feleségét még nem teljesen sikerült meggyőznie a projektről, de talán lehet, hogy ajánlatkérés után könnyebben menne, hiszen az még semmiféle kötelezettséggel nem jár.