A Nap és a Hold

A Holdnak mindig is nagy mágikus jelentőséget tulajdonítottak. Ha a tipikus, boszorkányokat ábrázoló képre gondolunk, a seprűn suhanó banyát általában a macskája kíséretében, éjszaka láthatjuk a kísérteties hold előtt elrepülni. A Hold titokzatos és különös, mindig is megmozgatta az ember fantáziáját. A Nappal ellentétben, ami fényes, egyértelmű és életet adó, a Hold misztikus és megfoghatatlan, mégis fényt ad a sötét éjszakában.

A tarotban a Hold kártya a titkokról, a tudatalattiról, az intuícióról és az álmokról mesél. Az ősi időkben a boszorkánykörök titkos erdei tisztásokon gyűltek össze, holdvilágos éjszakákon. (Talán misztikus-szimbolikus okokból, talán azért, hogy elkerüljék a felfedezésükkel járó máglyahalált…)

Sok szimbólumrendszerben a Hold a női energiákkal áll összefüggésben – így nem csoda, ha szervesen kapcsolódik a boszorkányokhoz. Azonban míg a Hold képes feltölteni a női lelket energiával, a Nap meg tudja tenni ugyanezt az egész háztartással.

Miközben az égitestek mágikus jelentőségén gondolkodtam, eszembe jutott a napenergia. Tiszta, megújuló energiaforrás, és (legalábbis úgy tudtam) bizonyos fajta függetlenséget biztosít a normál elektromos hálózattól. Korábban egy barátomtól azt hallottam, hogy háromféle rendszer van:

1. Az akkumulátoros, ami a felhalmozott energiát egy… Nos egy akkumulátorban tárolja el.
  2. A hálózatra kapcsolt, ami a felesleges energiát visszaküldi az áramszolgáltató hálózatába (gyakorlatilag ilyenkor eladod a szolgáltatónak az áramot)
  3. A hibrid, ami az előző kettő előnyeit összesíti

Úgy döntöttem, utánaolvasok. Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy a félretett pénzünkből napelemekbe ruházzak be – úgyhogy kerestem infót a hibrid napelemes rendszer árak felől az interneten. De nagyon hamar rájöttem, hogy a dolog sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre gondoltam.

Jókat és rosszakat is olvastam a hibrid rendszerekről, de véglegesen a sporoljnapelemmel.hu (a Pentele Solar Kft weblapja) győzött meg arról, hogy nem feltétlenül ők jelentik a legjobb megoldást. Az ezekhez használt akkumulátorok ugyanis máris szembe mennek a napenergia környezetbarát mivoltával… Ráadásul árban is nagy különbség van a „normál” és a hibrid napelemes rendszerek között, és a hibrid verzió könnyebben meg is hibásodhat, emiatt pedig gyakrabban kell karbantartani.

Szóval, ha napelemes rendszerbe ruházunk be, az valószínűleg egy „normál” rendszer lesz, tehát az elektromos hálózatba fogja visszatölteni a feleslegben termelt energiát. Napos időben tehát mi táplálnánk mások berendezéseit (és a szolgáltató fizetne érte), amikor pedig nincs napfény, mi használnánk a hálózat energiáját. Így tulajdonképp lenullázódna az elektromos kiadás. Tetszik a gondolat, hogy ez egyfajta egyensúlyt hozna létre, anyagilag is és minden értelemben az „energiák” áramlásában. Úgy értem, hogy a mágiában is nagy jelentősége van az adásnak és a kapásnak. Olyan ez, mint egyfajta karma.

Mindhárom típusú rendszernél fontos alkatrész egyébként az inverter. Ez a berendezés alakítja át a panelek által termelt egyenáramot váltóárammá.

Hogy mi is a különbség?

Az egyenáramnál az elektromos töltés folyamatosan, egyenletes irányban halad. (Tulajdonképpen a negatív töltésű szabad elektronok haladnak a másik irányba, de ez most részletkérdés.) Az egyenáram egy kicsit olyan, mint egy megzabolázatlan természeti erő, ugyanis nem olyan könnyű bánni vele a mindennapokban, mint a váltakozó árammal.

A váltakozó áramnál az áram iránya egységnyi idő alatt többször megfordul, tehát úgy is mondhatnánk, hogy ide-oda megy az áram. Ez teljesen jó a hétköznapi felhasználásra, ráadásul ez az áramtípus transzformálható is, azaz a feszültsége átalakítható.

Bocsánat, hogy így belemélyedtem a témába, de nem csak a misztika, hanem a technika is érdekel egy kicsit. 😊

Tehát az inverter. Ő csinál a megtermelt egyenáramból számunkra (és más fogyasztók számára) hasznos váltóáramot. Emellett egyébként biztonsági funkciója is van, szóval egy nagyon fontos alkatrész.

És nem is mindegy, hogy milyet használunk. Minden technológiához (hálózatba visszatöltős, akkumulátoros, vagy hibrid) másfajta inverterre van szükség.

Ráadásul gyártónként, típusunként eltér az ára, a tudása és az élettartama is. Nem könnyű eligazodni ebben a világban sajnos, de laikusként nem is kell, hogy egyedül próbáljuk ezt meg.

Én például az említett oldalon kértem magamnak árajánlatot egy visszatáplálós napelem rendszerre. Alaposan utánaolvastam, és úgy tűnik, ők megbízható, jó minőségű alkatrészekkel dolgoznak. Egy inverternél pl. egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyártó termékét használjuk – és ez sajnos hatással lehet a megtérülésre is.

Ami nagyon jó, hogy már az elején kapunk információt a megtérülésről, és a korábbi fogyasztási szokásaink alapján meg tudjuk becsülni, hogy hány év múlva jutunk el addig, hogy azt mondhassuk: már megérte napelemre váltani, és innentől minden nap nyereség. (Hiszen ingyen van az elektromos áramunk.)

Nálunk például ez körülbelül 9,5 év alatt történne meg, ami sok időnek tűnik, de az a helyzet, hogy hosszú távra tervezünk ebben a házban – szeretnénk itt megöregedni. Ha pedig mégis úgy alakul, hogy eladjuk: a napelem sokat dob az ingatlan értékén, úgyhogy egy fillért sem veszíthetünk a dologgal. Ráadásul, ha kiépül az új rendszer, elmondhatjuk, hogy sokat tettünk a környezetünkért.

No, hát nagy utat tettünk meg a Hold misztikus jelentőségétől a hibrid napelemes rendszer árakon keresztül az invertereken át, egészen a családom jövőjéig. De hát ilyen ez az univerzum: minden összefügg benne mindennel. 😉