A könnyített halloweeni készülődés

A halloween egyre nagyobb népszerűségnek örvend egész Európában, így Magyaroroszágon is. Emlékszem, amikor még én voltam alsós, a szüleim nem igazán preferálták ezt a számukra idegen szokást, így nem is voltak elragadtatva, ha egy osztálytársam halloweeni bulit szervezett. Persze anyukám, ahogy a farsangokra is, úgy a halloweenra is gondos jelmezt, jelen esetben zombijelmezt csinált nekem.

Lényeg a lényeg, hogy mára abszolút elfogadott lett az amúgy az ősi keltáktól származó „ünnep”, melynek jellegzetessége, hogy a gyerekek, olykor felnőttek beöltöznek, és házakat járva cukorkát, csokit, mindenféle édességet gyűjtenek. Persze tisztában vagyok vele, hogy lassan már nálunk is erről szól a Mindenszentek, de azért meglepődtem, amikor az egyik bevásárlóközpontba lépve több tucat beöltözött kisgyerek járkált zacskóval és vödrökkel az üzletek között, hogy bezsebeljék a különféle nyalánkságokat. Volt ott mindenféle jelmez: kiskutya, zombi, varázsló, de tekintve, hogy főként kislányokkal volt tele a pláza, a boszorkány szerkó volt a top.

Összességében jópofa volt az egész, hiszen bármelyik boltba is léptem, mindenhol ácsingóztak a kis lurkók a kasszánál, hogy a pénztárosok minél jobban megtömjék a zsákjukat. Egyből írtam is a barátnőmnek, hogy mennyire cuki meg aranyos ötlet ez, bárki is találta ki. Én naivan azt hittem, hogy ez csak nekem újdonság, erre az ő válasza annyi volt, hogy „ja náluk is szokott lenni mindig az utcában.” Mivel még elég friss a kapcsolat, nem vagyok tisztában minden családi szokással, de mint kiderült, az anyukája az összes jelentősebb alkalomkor, például húsvétkor, karácsonykor, vagy jelen esetben halloweenkor a teljes lakást feldíszíti az adott témának megfelelően.

Egyik este át is mentünk a szüleihez beszélgetni, hát semmi túlzás nem volt abban a díszítés kifejezésben. Valóban minden helységben volt valami kis bizgentyű, vagy koponyás, vagy szellemes, vagy éppen néhány mécses, narancssárga-fekete színekkel. El is gondolkodtam rajta, hogy ennyi cuccot, honnan szed össze valaki, jött is a válasz, hogy hát a katalógusokból.

Oké, de csak nem gyűjti be az összes létező reklámújságot, az szinte lehetetlen. Nem is, elsősorban a JYSK-ből szerelkezett fel, de kiderült, hogy van egy honlap, ahol mondhatni minden lényeges üzlet akciós katalógusát megtalálhatjuk. Körbe is néztem, hiszen az olyan oldalakat mindig is hiánycikknek tartottam, melyek összegzik a boltok kínálatait.

Az ilyen ötletek két főbb szempont miatt hasznosak szerintem. Az egyik természetesen a már fentebb említett is, hogy nem kell mások postaládáit lesni, hogy hol van olyan újság amire nekem épp szükségem van. A másik, hogy a világunk amúgy is teljesen digitalizálódik, így az emberek is kevesebb nyomtatott lapot olvasnak. Ennek következménye, hogy kevesebb papírt is kell felhasználni, szóval a fákat, s egyben a környezetünket is védjük.

akcioleso.hu/jysk-akcios-ujsag

Magán, az akcioleso.hu-n valóban szinte minden híres üzletlánc akciós katalógusa megtalálható, ráadásul naprakész és folyamatosan frissül. Csak, hogy néhányat felsoroljak: CBA, Penny, Tesco, Auchan, Hervis és még kismillió mindenki által ismert bolt. Mint mondtam, a barátnőm anyukája a JYSK-ben tárazott be a halloweeni díszítés alapjaihoz, melyhez az akcioleso.hu/jysk-akcios-ujsag fülön kapott ihletet. A dolgot könnyíti, hogy ezen belül még a JYSK akciói is tematikus alcímekre vannak bontva, így még egyszerűbb a nézelődés. A dán üzletlánc leárazásai általában két hétig tartanak, de a már emlegetett weboldalon erről is állandó információkat kaphatunk minden boltnak a menüpontjában. A JYSK akciós újságja mellett az aktuális szórólapot is megtalálhatjuk, melynek köszönhetően leginkább a „Mindig alacsony ár” címkével megjelölt termékekről kaphatunk tájékoztatást.

Mindezek mellett ott vannak az évszakhoz kötött újságok is, a jelenlegi akciók pedig természetesen már a karácsonyról is szólnak. Több dísszel vagy fényfüzérrel is találkozhatunk, de már az ajándékozást is szem előtt tarthatjuk. Például ezúttal rengeteg takaró, párna, ágyneműhuzat van leértékelve, melyek hozzám hasonlóan biztosan kapóra jönnek másoknak is. A húgomnak és a barátnőmnek is takarót néztem ki, van példul most négy ezer forintért rendes 200 cm hosszú takaró. Persze számos bútor is olcsóbban kapható, a kisebik tesómnak mondjuk egy új íróasztal kéne és az is pont akciós.

Persze akarva akaratlanul elkalandozik az ember egy ilyen weboldalon. Ezt a címet a keresőbe másolva: akcioleso.hu/jysk-akcios-ujsag, nem csak a JYSK-es katalógosukat találhatjuk meg, hanem alatta hasonló témakörben is bedobálja nekünk az ajánlatokat. Mondjuk ott van az IKEA, RS Bútor, Möbelix, így, ha véletlen nem találánk valamit elsőre, akkor ott még kiegészíthetjük a listánkat.

Lecsekkoltam a többi menüpontot is, kicsit böngésztem és el is röppent egy óra. “Ha már itt vagyok meglesem a Praktikert, benézünk a Dechatlonba is” stb. Nagyjából olyan 120 üzlet akciós termékeit találhatjuk meg, ebből adódóan a lakhelyünkhöz, vagy a munkahelyünkhöz legközelebbi boltokat is biztosan megtalálhatjuk, még tovább könnyítve a bevásárlást. Persze konkrét áruházakra vagy termékekre is rákereshetünk a fenti keresőmezőben. A honlap kínálata rendszeresen frissül, így naprakészek lehetünk mi is, hogy mikor, mit és hol kell megvennünk.

A menüpontok tovább segítenek minket, ha az elsőre kattintunk akkor az összes érvényben lévő katalógust láthatjuk kilistázva. Az “Akciós termékek” fül alatt sorban láthatjuk a boltokat és a nevük alatt néhány konkrét leárazott terméket, illetve egy például “még több JYSK akciós termék” gombot. A “Kuponok” menüpontban értelemszerűen rengeteg kupot találhatunk. Baloldalon szűrhetjük ezeket kulcsszavakra keresve, vagy a kategóriákból válogatva. Ott van például az utazás, melyre kattintva több száz utazással kapcsolatos csábító kupont listáz ki nekünk. De akad még egészség, szépségápolás, sport, tanfolyam, élmény, kultúra és még rengeteg témakör, melyekre kattinthatunk.

Az “Áruházak” fülön belül fellelhető az összes üzlet, amelynek az akcióiból válogathatunk. Végül van egy “Blog” rész is, ahol midenféle cikket olvashatunk. Van ott recept ötlet, a boltok ünnepi nyitvatarásáról szóló bejegyzés, esetleg a hónap termékei, illetve mindenféle hír a honlapon megtalálható üzletláncokról. Jelenleg például a karácsonyi akciókról találhatunk egy cikket, illetve a Tesco ünnepi tippjeiből szemezgethetünk.

Végezetül a regisztrációt is megemlíteném, melyből még több előnyünk származhat. Megtehetjük a bejelentkezést email címmel és Facebook-fiókkal is. Ezt követően kedvencekhez adhatjuk a katalógusokat, melyeket később megtalálunk a profilunkban, illetve még több szűrési opciót kapunk, mint példul a hipermarketek, elektronika, otthon, kert, ruházat, cipő, sport stb. Ezekre kattintva ismét kategorizálva listázza ki nekünk az újságokat.

Na, hát így sikerült boszorkányos, koponyás, fekete-narancs lakást díszíteni és már a karácsonyra is néhány ajándékot kipipálni. A közelgő ünnepekre való tekintettel fokozottan ajánlani tudom csak az akcioleso.hu-t, hiszen igencsak megkönnyíti a készülődést. Én elmentettem a böngészőmben a könyvjelzők közé, így ha bármikor szükségem van rá, azonnal egy klikkeléssel ott vagyok és már jegyzetelhetem is az akciós termékek listáját.